ЗА КОНКУРСА

През 2022 г. конкурсът „Кмет на годината“ отбелязва своята 10-а годишнина.

Конкурсът "Кмет на годината" е уникална инициатива, която стартира в България през 2013 г. Чрез нея след национално онлайн допитване всяка година се отличават най-добрите градоначалници у нас.

Организатор на конкурса и церемонията е националната медия Kmeta.bg, чието основно внимание е насочено към работата на всички 265 общини с над 120 000 служители.

Целите на инициативата са:

-да даде възможност на гражданите да поставят своята оценка на кметовете в различни сфери на дейност;
-да насърчи и покаже добрите практики на местната власт;
-да стимулира кметовете да работят по-усърдно за решаването на проблемите на своите населени места и граждани.

На специално създадената за националния конкурс платформа - kmetnagodinata.bg, българите гласуват и така изразяват гражданската си позиция и поставят всяка година оценка на работата на кметовете и техните екипи.

За 10 години конкурсът "Кмет на годината" се превърна във важен мост между местната власт, институциите в страната и гражданите. Платформата дава възможност за обмяна на идеи между градоначалниците за промяна на жизнената среда на всеки един български гражданин. Конкурсът вече е една неформална мрежа от местни институции, която позволява на градовете да обменят добри практики, да показват това, което са направили, и да разказват за своите предимства и постижения.