Регламент

ПРАВИЛА ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРСА "КМЕТ НА ГОДИНАТА" 2020

  1. Начин на гласуване:

Всеки може да гласува за своите фаворити по възможно най-лесен начин и в толкова категории, колкото иска. За да бъде счетен вотът за валиден, трябва да се гласува за поне един кмет в категория на kmetnagodinata.bg.

В края на гласуването си потребителят ще получи известие на основния екран, в което ще пише за кои общини и категории е гласувал. Ще бъде възможна промяна на гласа, преди натискането на последния бутон "Гласувай".

След като даде окончателно своя глас, всеки потребител ще бъде помолен да потвърди гласуването си чрез линк, който ще получи на посочен от него имейл. Там той ще може да види отново за кого точно е дал вота си.

При клик върху линка гласуването на един потребител се смята за приключило.

Гласовете, които не са потвърдени чрез имейл, не се зачитат от системата. От един IP адрес може да бъде гласувано неограничен брой пъти в рамките на един ден. Гласуването с даден e-mail адрес може да се случи само веднъж за целия период на гласуване в платформата. 

  1. Правила на националното онлайн гласуване:

Гласуването за "Кмет на годината" 2020 г. стартира на 15 октомври 2020 гГражданите на РБългария ще могат да гласуват до 29 октомври 2020 г. 

Кметовете на всичките 265 общини са номинирани в 8-те категории. Гласуването е свободно за всички, които имат достъп до интернет и са навършили 18 години.

Категориите за "Кмет на годината" 2020 са:

- Кмет на годината

Приз за цялостна работа във всички сфери в ръководената от кмета местна администрация през 2020 г.

- Кмет на гражданите

Приз за кмет, който е най-близо до гражданите с приемните дни за граждани, с отчет през социални мрежи и седмични или месечни брифинги за свършеното, за най-бърза реакция на проблемите на хората и решаването им.

- Смарт сити

Оценете общините, използващи умни технологии, умни светофари, смарт системи в градския транспорт, имат ново и добре изградено видеонаблюдение, улично и парково осветление, свободни зони за ползване на интернет в населените места, специално създадени мобилни приложения, дигитални карти, с добри предпоставки за развитие на бизнес, с достъп до електронни услуги, с развитие на e-община, с умни и подземни контейнери.

- Демографска политика и инвитро програми

Все повече общини в страната подкрепят финансово семейства с репродуктивни проблеми, нудаещи се от донорски процедури. И все повече бебета се раждат именно чрез тази значима подкрепа.  Много от общините дават и финансова помощ при раждането за всяко първо, второ или трето дете – в различни размери и при различни условия. Призът е и за кметовете, които подкрепят здравеопазването в родилните и детските отделения.

- Спорт и младежки политики

Много общински инициативи насърчават младите хора в България да спортуват, да участват в обществени дейности, да творят, да изявяват своите специални таланти и дарби. Колко често вашата община организира спортни събития и състезания? Има ли открити площадки, паркове и зали за спорт?  Организират ли се младежки обмени, конкурси, презентации, стажове, възможности за професионална реализация, пространства за споделяне на идеи, за дискусии и творене? Дайте отговор като подкрепите кмета си в тази категория!

- Градска среда

Изграждане и поддържане на паркове, осветление, детски площадки, зелени площи, инфраструктура, обществен транспорт, обществени пространства  - пешеходни зони, места за спорт и отдих, визия и устойчиви материали. Дайте оценка за това доколко средата около вас ви кара да се чувствате уютно и ви провокира да прекарвате време навън. Има ли публични пространства, с които се гордеете и искате всеки да разбере за тях?  Успешно ли общината управлява територията си?

- Инвестиции в образователна инфраструктура

Наградата е за кметове на общини, които изграждат нови детски градини и училища, извършват ремонти и реконструкции на учебните заведения, модернизират и благоустрояват пространствата и дворовете.

- Социални мерки по време на епидемия

В трите месеца на извънредното положение, а и след това, много общини подкрепиха гражданите си в неравностойно положение по различни социални програми, с покупка на храна за самотни възрастни хора, топъл обяд, пазаруване на необходими стоки, помощи и пакети. Общините прилагаха изцяло наложените от държавата изисквания и направиха редица финансови отстъпки по време на изолацията, за да подпомогнат бизнеса и гражданите. Наградата в тази категория е за кметовете, които осигуриха спокойствие, сигурност и помощ за своите граждани, поставени в най-рискова и неблагоприятна ситуация.

- Във всичките 8 категории на конкурса се гласува през цялото време от 15 до 29 октомври 2020 г. включително. Победителите във всяка категория ще са трима - за малка, средна и голяма община според населението в нея. Малка община е такава с население до 20 000 жители, средна – с население от 20 000 до 50 000 жители, и голяма – с население над 50 000 жители.

Победителите ще бъдат обявени на официалната церемония "Кмет на годината" 2020. Тя ще се състои на 30 октомври 2020 г. от 12.00 ч. в София Тех Парк. Церемонията ще бъде излъчена по БНТ1 в същия ден от 23:15 ч.

  1. Право на участие:

В конкурса "Кмет на годината" 2020 г. право на участие имат всички избрани кметове. В конкурса са допуснати и кметове, които през последните месеци са разследвани, осъдени на първа инстанция или отстранени от поста, тъй като не са с окончателни присъди на последна инстанция. 

Участието в конкурса за всички общини и кметове е напълно безплатно.

  1. Право на гласуване:

За "Кмет на годината" 2020 може да гласува всяко лице от страната, както и извън територията на Република България. 

Последни новини от КМЕТА.BG